Španija na čelo liste kritičnih ekonomija

Dodajte komentar

Evropska komisija stavila je danas Španiju na čelo liste 12 ekonomija evrozone u kojima je stanje kritično i kojima su ove godine neophodne obimne reforme.

Španija i Kipar, na koje značajno utiču problemi u privredi Grčke, su, prema mišljenju Komisije, u “veoma ozbiljnim” problemima, zbog neuspjeha da dovedu u red javne finansije i podstaknu ekonomski rast i zapošljavanje, prenijela je agencija AFP.

“Nakon pucanja balona kredita i nekretnina, Španiju očekuju brojni izazovi”, navela je Komisija u godišnjem izvještaju o španskoj privredi.

Ocijenjeno je da su značajne reforme pokrenute u oblasti fiskalne konsolidacije, u finansijskom sektoru, na polju penzija i rada, a djelimično i na tržištu proizvoda.

“Španija i dalje treba dosta da radi da bi povratila tržišno povjerenje, osigurala održivost javnih finansija, smanjila osjetljivost na domaće i inostrane rizike i podstakla srednjoročni rast i zaposlenost”, dodala je Komisija.

“Pored toga, potrebno je u potpunosti primijeniti tekuće reforme, koje je treba ubrzati u sektoru proizvoda i usluga”, navodi se u izvještaju.

Španija bi trebalo da skreše svoj javni deficit sa prošlogodišnjih 8,9 na tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2013, ali se na tom putu suočava sa brojnim preprekama.

Predviđa se da će Španija sljedeće godine biti jedina zemlja evrozone koja će ostati u recesiji, budući da je četvrtina stanovništva nezaposlena, a banke opterećene nenaplativnim kreditima.

Jedan neimenovani izvor iz EU je danas izjavio da bi Komisija mogla da razmotri da krizom pogođenoj Španiji za godinu dana produži rok za ispunjenje cilja javnog deficita.

“Razmatramo ovu opciju i konačnu odluku možda objavimo danas,” rekao je izvor, koji je želio da ostane anoniman.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *