Najveća grčka banka protiv izlaska iz eurozone

Dodajte komentar

Najveća grčka banka, NBG, juče je upozorila da bi izlazak Grčke iz evrozone imao katastrofalne posljedice po životni standard, kao i da bi izazvao značajan skok nezaposlenosti i inflacije u toj zemlji.

“Izlazak iz zone evra bi rezultovao značajnim padom životnog standarda građana Grčke”, navodi se u saopštenju uz prognozu da bi prihodi po stanovniku pali za 55 odsto, a nominalna vrijednost nove valute za 65 odsto.

Stopa nezaposlenosti bi skočila na 34 odsto sa sadašnjih 21 odsto, dok bi stopa inflacije odmah eksplodirala na 30 odsto a zatim nastavila da raste, upozorila je NBG. U izvještaju te banke se navodi da bi Grčka takođe bila primorana da odustane od isplate duga stranim kreditorima, kao i da bi posljedice bile “još gore” u slučaju nekontrolisanog izlaska te zemlje iz evrozone.

Mogućnost izlaska Grčke iz zone evra se sve češće pominje nakon što izbori održani 6. maja nisu dali pobjednika, ali su ljutiti glasači uskratili glasove političkim strankama koje su pristale na primjenu nepopularnog plana štednje, dogovorenog sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, dok su ojačale stranke koje se protive mjerama štednje.

Evropski lideri su zvaničnoj Atini zaprijetili zamrzavanjem isplate kredita u slučaju da ne sprovede strukturne reforme, obećane u zamjenu za paket pomoći vrijedan više milijardi evra.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *