Fijat neće da prodaje kola Iranu

Italijanska grupa “Fijat” saopštila je da će sve njene filijale hitno obustaviti prodaju kola Iranu.

Do ovoga je došlo nakon što su slične odluke donele ostale autokompanije pod pritiskom da prekinu veze sa Teheranom povodom spornog nuklearnog programa.

Međunarodna zajednica pojačala je sankcije prema Iranu, uključujući protok novca i nafte, zbog straha da Teheran planira da izrađuje nuklearno oružje. Iran je demantovao takve tvrdnje, naglašavajući da je reč o miroljubivom programu.

“Fijat” je saopštio da će poštovati trgovinski embargo i da će prestati da posluje sa Iranom, prenela je privredna agencija “Daudžons.”

Odluka stupa na snagu odmah i odnosiće se na sve filijale koje proizvode vozila ili delove za automobile izuzev isporuka jednog manjeg broja porudžbina koje su do sada potpisane, stoji u saopštenju.

“Fijat” izvozi automobile u Iran, a njegova filijala “Fijat industrija” autobuse i kamion pod oznakom brenda “Iveko.” U okviru grupe “Fijat” takođe posluje i kompanija “CNH global NV”, koja proizvodi poljoprivrednu i građevinsku opremu.

“Fijat” naglašava da je sve što je do sada prodato Iranu bilo u skladu sa odlukama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i italijanskim zakonima.

Slična saopštenja poslednjih meseci uputili su francuski proizvođači “Pežo-Sitropen” (PSA),

“Dženeral motors”, južnokorejski “Hjundaji” i nemački proizvođač luksuznih kola “Porše”, ali jedan broj inostranih kompanija, medjutim, i dalje saradjuje sa Iranom, čija je autoindustrija 13-ta u svetu, sa 1,6 miliona proizvedenih vozila u 2011.

izvor: b92.net

Check Also

Renault, Nissan i Mitsubishi obnavljaju savez

Francuski proizvođači automobila Renault i japanski proizvođači automobila Nissan i Mitsubishi žele da obnove savez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *