Snažan oporavak japanske autoindustrije

Dodajte komentar

Japanski glavni proizvođači automobila danas su objavili snažan rast proizvodnje u aprilu, što potvrđuje da se teško pogođeni sektor oporavlja od katastrofalnih posljedica prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija.

Najveće auto-kuće, kao što su “Tojota”, “Nisan” i “Honda” napravili su ogroman skok u proizvodnji u odnosu na isti mjesec minule godine kada su smanjile motažu kola i zatvorile fabrike zbog nedostatka energije i dijelova za izradu kola poslije prirodne katastrofe, prenijele su agencije.

“Tojota”, najveća azijska autokompanija, saopštila je da je proizvodnja u japanskim pogonima porasla više od tri puta, na oko 353.000 vozila prošlog mjeseca, dok je montaža kola u inostranstvu povećana 64,8 procenata u tom periodu na oko 340.000 komada.

“Honda” je objavila da je domaća proizvodnja skočila za čak 514,4 odsto na oko 264.600 vozila, a u inostranstvu 112,5 procenata, na nešto preko 264.600 jedinica.

“Nisanova” proizvodnja je u međuvremenu porasla 94,0 procenata na oko 85.700 vozila u Japanu, a van granica zemlje 39,2 odsto, na oko 293.700 kola.

Japanski auto-sektor je aprila minule godine zbog zemljotresa imao jedan od najgorih poslovnih rezultata do sada, dok su poplave na Tajlandu krajem minule godine nanijele težak udarac kompanijama i ugrozile lanac snabdijevanja zbog nedostatka dijelova.

Većina autokompanija uspjela je da vrati proizvodnju na nivo prije zemljotresa krajem 2011.

Najnoviji rezultati objavljeni su nakon manje od jedne sedmice u kojoj su podaci pokazali da je “Tojota” ponovo preuzela lidersku poziciju najvećeg prodavca kola na svijetu u prvom tromjesečju 2012, ispred američkog “Dženeral motorsa.”

Na poslovanje japanskih autokompanija snažan uticaj ima jen koji je prošle godine dostigao rekordno visok nivo u odnosu na dolar, što ugrožava prihod izvoznika čiji proizvodi poskupljuju u inostranstvu jačanjem domaće valute.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *