Potonule akcije španske Bankije

Dodajte komentar

Akcije problematične španske banke “Bankija” potonule su danas za 28,66 odsto, nakon što je ta banka zatražila dodatnih 19 milijardi evra državnih sredstava da bi izbjegla bankrot.

Akcije ovog španskog kreditora su u jutrošnjem trgovanju potonule 45 centi, na 1,12 evra, prenosi agencija AFP.

Trgovina akcijama problematične španske banke “Bankija” je od danas ponovo obnovljena, navedeno je u saopštenju berzanske regulatorne komisije.

U petak je suspendovana trgovina akcijama ove četvrte najveće španske banke, ubrzo nakon izvještaja da je u 2011. zabilježila gubitak od tri milijarde evra i da će zatražiti državnu pomoć, prenosi agencija AFP. Španska vlada je početkom ovog mjeseca nacionalizovala “Bankiju” i već ubrizgala 4,5 milijardi evra pomoći, čime je, uz traženih 19 milijardi dolara, ukupna vrijednost pomoći za spasavanje “Bankije” dostigla 23,5 milijardi evra.

Ovo su svakako najveća sredstva za spasavanje u istoriji španskog bankarskog sektora. “Siguran sam da će španska država odobriti finansiranje, pa ćemo dobiti 19 milijardi evra,” rekao je predsjednik “Bankije” Hose Ignasio Gojrigolsari na konferenciji za štampu u subotu.

Ova sredstva će se iskoristiti za plan rekapitalizacije, koji je upravni odbor banke usvojio u petak, i koji ima podršku španske vlade i Centralne banke Španije. Gojrigolsari je rekao da će poslije rekapitalizacije, Bankija biti “solidna, efikasna i profitabilna.”

capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *