Bloomberg: Facebookove akcije na 22 dolara do kraja godine

Dodajte komentar

Iako su mnogi stručnjaci upozoravali na propast dot.com kompanija pre desetak godina, emisija Facebookovim akcija oštetila je mnoge.

Tada su mnogi ulagači, zamenivši svoje vile gradskim stanovima za socijalne slučajeve, a Ferarije pretplatnom kartom za javni prevoz, na najbolniji način naučili zlatno pravilo – nikad ne kupuj akcije preduzeća u kom ne znaš kako zarađuje novac i gde se može očekivati da će ga zarađivati još više.

Socijalna mreža Facebook je svetski fenomen i mnogi su se polakomili na činjenicu da ima gotovo 900 miliona korisnika i da samo brend vredi milijarde. Tako je prvog dana trgovine njegova vrednost uzetela do neverovatne 104 milijarde dolara. I to za kompaniju čiji je ukupan promet 2011. bio jedva tridesetina te vrednosti – 3,7 milijardi dolara, a dobit jedna milijarda.

Samo nedelju dana kasnije vrednost akcija je izgubila gotovo petinu svoje vrednosti, a izlaskom na berzu se sve više bave advokati i sudovi. Postoje ozbiljne sumnje, naime, da su određene banke izabranim velikim investitorima, savetovale da drže svoj novčanik podalje od Facebooka jer “poslovanje raste sporije nego što se može očekivati.”

Od prvog trenutka vrednost akcija je počela da “klizi” ispod početne cene od 38 dolara, pa su mnogi novopečeni milijarderi iz samog Facebooka deo svojih akcija pretvorili u “pravi” novac. Među njima je i Mark Zuckerberg koji je već u prvim trenucima trgovanja na prodaju ponudio svojih akcija u vrednosti od oko jedne milijarde dolara. Doduše, on još ima akcija u vrednosti od oko 16 milijardi.

U svakom slučaju, mnogi koji su i kupili akcije to nisu učinili zbog njegovog skromnog prometa i još skromnije godišnje zarade, nego u nadi da će neki “veliki” IT ili medijski koncern poželeti da preuzme Facebook. Verovatno će se to i dogoditi, ali za sada je i takvim velikim kompanijama mudro da pričekaju da vrednost akcije još više padne.

Tako Bloomberg procenjuje da će već do kraja ove godine akcija vrediti najviše 22 dolara – čitavih 45 odsto manje nego prvog dana izlaska na berzu.

Emisija akcija Facebooka se sve više pretvara u jedan od najlošijih izlazaka na berzu u ovoj deceniji.

gdeinvestirati.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *