Akcije na evropskim berzama porasle poslije anketa iz Grčke

Dodajte komentar

Akcije na evropskim berzama danas su porasle pod uticajem rezultata anketa iz Grčke, koje su pokazale da su građani sve više naklonjeni strankama koje podržavaju sporazum sa međunarodnim kreditorima i ostanak zemlje u evrozoni.

Berzanski trgovci, ipak, upozoravaju da bi naredni dani na finansijskim tržištima mogli da budu turbulentni.

Ankete su za sada ulile sigurnost investitorima da Grčka neće napustiti evrozonu poslije izbora 17. juna. Izlazak Atine iz evrozone mogao bi da ima nepredvidljive i potencijalno veoma skupe posljedice po privrede ostalih zemalja koje koriste evro.

Indeks FTSEurofist 300 vodećih evropskih preduzeća ojačao je za 0,8 odsto, na 992,60 poena od jutrošnjeg otvaranja berzi.

Grčki konzervativci u anketama imaju podršku koja bi im omogućila da formiraju vladu koja bi nastavila realizaciju sporazuma sa međunarodnim kreditorima i dalje dobijala finansijsku pomoć.

Grčka je bila primorana da raspiše nove izbore za 17. jun, pošto glasanje održano 6. maja nije dalo jasnog pobjednika. Parlament je ostao podijeljen između snaga koje podržavaju i onih koje se protive mjerama štednje postavljenim kao uslov za isplatu pomoći od 130 milijardi evra.

Konzervativna Nova demokratija, koja podržava reforme, vodi u najnovijim anketama sa prednošću od 0,5 do 5,7 odsto ispred ljevičarske stranke SIRIZA, koja se protivi sporazumu sa kreditorima.

Njemačka i ostali kreditori upozorili su da će ukinuti pomoć Grčkoj, ako zemlja predstane da provodi dogovorene mjere štednje. To bi dovelo do bankrota države i njenog vjerovatnog izlaska iz evrozone.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *