Najčešće IT zablude

Dodajte komentar

Neiskusni korisnici računara ili naprednijih telefona često se susreću sa brojnim tvrdnjama stručnjaka o tome na šta treba da obrate pažnju.

Neke od tih stvari su postale opšteprihvaćene i ne dovode se u pitanje, iako su bez ikakve osnove. Razbijte neke mitove u koje mnogi vjeruju:

Mit: Uz pomoć određenog programa možete ubrzati rad računara

Ovo je možda jedan od najčešće korišćenih mitova u istoriji kompjutera. Naime, skoro da ne postoji korisnik koji nije pomislio da uz pomoć nekog posebnog programa može da ubrza računar. Žao nam je, ali to ne postoji. Jedini pravi način da ubrzate računar jesu nove i bolje hardverske komponente.

Mit: Uvijek isprazniti bateriju do kraja prije nego što počne punjenje

Trajanje baterije je jedan od bitnijih faktora kada se bira novi uređaj i ova tehnologija je napredovala značajno u posljednjih nekoliko godina. Ranije kada su korištene nikl-kadmijum baterije korisnik je morao da ih isprazni do kraja zbog efekta pamćenja, odnosno smanjivanja kapaciteta baterije ukoliko nije istrošena. Nova generacija je bazirana na litijumu i kod njih to nije potrebno.

Mit: “Eplovi” računari ne mogu da budu zaraženi virusom

Dugo je vladalo to mišljenje među korisnicima računara i mnogi još vjeruju u ispravnost ove tvrdnje, a najbolji pokazatelj koliko griješe jeste nedavna informacija da je ogroman broj “Mekovih” (Mac) računara zaražen novim malverom (malware).

Mit: U MP3 formatu gubi se kvalitet zvuka

Dok “bitrejt” (Bitrate) može da utiče na kvalitet zvuka fajla koji se sluša, postoji pogrešno mišljenje da može da se čuje razlika između “Flek” (Flac) i MP3 fajlova. “Flek” je format koji je mnogo veći u odnosu na MP3 i stoga ne gubi na kvalitetu. Ipak, ukoliko nemate jako kvalitetne zvučnike, razliku između ova dva fajla teško da ćete moći da primjetite, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *