“Lojd” smanjio izloženost eurozoni

Dodajte komentar

Osiguravajuća kuća „Lojd“ iz Londona smanjila je zbog krize izloženost evrozoni „na najmanju moguću mjeru“ i pripremila se za kolaps evropske valute, izjavio je direktor ove kompanije Ričard Vord listu „Sandej telegraf“.

Vord je rekao da je „Lojd“ sastavio plan o prelesku sa potraživanja u evrima na ostale valute ukoliko Grčka napusti evrozonu i da bi mogao da pretrpi gubitak od 58,9 milijardi funti u investicijama ukoliko se evrozona raspadne.

„Uz sve bojazni koje postoje u vezi sa evrozonom u ovom trenutku, moramo biti pažljivi kada obavljamo poslove u Evropi i postoji mnogo pitanja u vezi sa budućim poslovanjem sa polisama izraženim u evrima“, rekao je Vord.

On je ocijenio da izlazak Grčke iz evrozone ne bi doveo do raspada evropskog valutnog bloka, ali da „Lojd“ mora da se pripremi za takvu mogućnost.

„Lojdove“ aktuelne polise u Evropi trebalo bi da mu donesu 18 odsto od ukupnih prihoda od 23,5 milijardi funti, uglavnom u Francuskoj, NJemačkoj, Španiji i Italiji.

Rojters je prije tri dana prenio da se svaka članica evrozone sama priprema za mogući izlazak Grčke iz zone korištenja evra.

„Lojd“ je kompanija sa tradicijom od 324 godine. Na početku rada to je bila prodavnica kafe u kojoj su trgovci osiguravali svoje brodove. Kompanija je prošle godine pretrpjela jedan od najvećih gubataka u svojoj istoriji usljed katastrofalnog zemljotresa u Japanu.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *