Osuđen Kulterer i ostali bivši čelnici Hypa

Dodajte komentar

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravosnažno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, javljaju u petak austrijski mediji, dodajući da su na suđenju krivima proglašena četvorica bivših čelnika te austrijske banke.

Kulterer, član uprave Guenter Striedinger, te advokat banke Gerard Kuchner i njen poreski savjetnik Hermann Gabriel nepravosnažno su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od tri i po do četiri i po godine.

Sud smatra da su optuženi krivi zbog odobravanja zajma kompanijama iz Lihtenštajna, koje su tim novcem kupile udjele u Hypovoj podružnici za leasing. Time su, smatra sud, zloupotijebili svoj položaj i prekršili austrijske bankarske zakone.

Banka BayernLB iz Muenchena, koja je kupila Hypo-Alpe-Adria banku, sa zanimanjem je pratila proces u Klagenfurtu, ističu austrijski mediji. U drugom pravnom slučaju koji se vodi u Beču, banka iz Muenchena pokušava vratiti novac koji je platila za preuzimanje austrijske banke. Kultererovi advokati, kao i advokati drugih optuženika, odmah su najavili žalbe na presude. Wolfgang Kulterer već je 2008. osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 140.000 eura zbog krivotvorenja bilansa banke. Kulterer je svjedok i u procesu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju uzimanja provizije za odobreni kredit Hypo banke.

poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *