Skupština usvojila rebalans budžeta

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore danas je usvojila rebalans budžeta,kao i set zakona kojima su predviđene mjere za povećanje budžetskih prihoda.

45 poslanika glasalo je za usvajanje predloženih Izmjena i dopuna zakona o budžetu za ovu godinu, protiv su se izjasnila 24, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, predviđa smanjenje izdataka od ukupno 16 miliona eura, kao i nove mjere za povećanje prihoda za 23 miliona eura.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS, Nikola Gegaj, je ocijenio da rebalans predstavlja prilagođavanje realnosti i postojećoj globalnoj ekonomskoj krizi.

“Rebalans je bio nužan. To je neophodan korak prema većoj stabilnosti, koja je preduslov rasta i ekonomske stabilnosti”, poručio je Gegaj.

Prema njegovim riječima Vlada je u teškoj situaciji uspjela da sačuva stabilnost budžeta, ali i obezbijedi redovnu isplatu zarada.

Međutim poslanik Pokreta za promjene PzP, Nebojša Medojević smatra da je usvojeni rebalans poniženje Parlamenta i Vlade, koja u ovom trenutnu ne može da sprovodi ekonomsku politiku.

On je poručio da bi građani trebalo da razmisle kuda vodi postojeća državna politika i koje su ključne stvari koje bi trebalo promijeniti.

Budžet je, kako je saopštio, najmanje računovodstvena kategorija, dok uvođenje taksi na SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju predstavlja “korak unazad” kada je riječ o poreskoj politici.

Socijalistička narodna partija SNP će, kako je kazao poslanik Aleksandar Damjanović, podržati sve Vladine prijedloge koji su sistemskog karaktera, ali ne i nesistemsko rješavanje problema.

“To su ove takse, tu nećete imati podršku”, kazao je Damjanović.

On je dodao da se i dalje poseže za kratkoročnim rješenjima koja neće doprinijeti suštinskom rješavanju problema, kao i da je Crnoj Gori neophodna personalizacija odgovornih.

Ostavku premijera tražio je i drugi poslanik SNP-a, Milan Knežević, obrazlažući je ocjenom da je usvojeni rebalans budžeta apokaliptičan, dok Crnu Goru čeka “grčki scenario”.

Ministar finansija, Milorad Katnić, je kazao da ekonomska politika Vlade daje rezultate, kao i da je stabilnost osnovni preduslov rasta i produktivnosti.

“Rebalans i predložene mjere nijesu popularne, ali su korak u pravom smjeru. Budžetska stabilnost je preduslov ekonomskog rasta i napretka, zbog čega je i usvajanje rebalansa odgovoran odnos prema poreskim obveznicima i korisnicima budžeta”, saopštio je Katnić.

Katnić je podsjetio da je osnovni cilj rebalansa smanjenje deficita i zaduživanja, nakon čega predstoji borba za nove investicije, radna mjesta i ekonomski rast.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *