Prodaja hrane bez prevare

Dodajte komentar

Proizvođači hrane u Evropi više neće moći da tvrde da određene namirnice imaju svojstva koja nisu naučno dokazana.

Evropska komisija usvojila je listu od 222 zdravstvene preporuke koje su odobrene na etiketama, pakovanjima i reklamama za prehrambene proizvode.

Ovakva pravila koja važe u 27 zemalja članica Evropske unije, kako tvrde nadležni, uskoro bi trebalo da se “presele” i na rafove trgovina i u Srbiji.
Prema novim direktivama, navodi kao što su “kalcijum je dobar za srce” ili “zeleni čaj pomaže da imate normalan pritisak”, biće zabranjeni na etiketama, jer to nije naučno dokazano.
S druge strane na deklaracijama proizvoda biće dozvoljeno da piše “kalcijum je dobar za kosti”, jer je to nauka i potvrdila.
Evropska unija je na zahtjev udruženja potrošača, željela da uvede red u u navode na etiketama, svrstavajući ih u registar zasnovan na čvrstim naučnim mišljenjima.
Poslanici Evropskog parlamenta nedavno su bili protiv prijedloga Evropske komisije da se proizvođačima hrane dozvoli da svoje proizvode proglase “zdravim”, tako što će na etiketama biti naznačeno koliko procentualno namirnica sadrži manje šećera, masti, soli. Takvu odluku Evropski parlament obrazložio je činjenicama da se ovakvim etiketama varaju potrošači.

Primjedbe
Prema tvrdnjama iz udruženja potrošača koja rade u Srbiji građani su vrlo nezadovoljni agresivnim reklamama kojim svoje proizvode predstavalja domaća industrija i uvoznici.
Naročito su osjetljivi na tvrdnje da se konzumiranjem određenih proizvoda popravlja zdravstveno stanje ili utiče na ljepotu.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *