Porasla dobit američkih banaka na petogodišnji maksimum

Dodajte komentar

Dobit američkih banaka je u prvom ovogodišnjem kvartalu porasla na rekordni nivo za posljednjih pet godina, dok je broj problematičnih banaka smanjen četvrti kvartal zaredom.

U saopštenju Američke federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC) se navodi da je bankarska industrija u periodu januar-mart zaradila 35,3 milijarde dolara, što je više u odnosu na 28,7 milijardi dolara iz prvog kvartala 2011, i najviši nivo od drugog kvartala 2007, prenosi američka agencija AP.

Oko 67 odsto američkih banaka je objavilo veće zarade.

Broj banaka koji se nalazi na “problematičnoj listi” FDIC smanjen je u prvom kvartalu na 772, ili na oko 9,5 odsto svih federalnih banaka, u poređenju sa 813 problematičnih banaka iz posljednjeg kvartala 2011.

Ovakav kvartalni rast dobiti je uslijedio nakon najprofitabilnije godine koju je industrijski sektor ostvario još od 2006, što je pokazatelj da su mnoge banke prebrodile finansijsku krizu iz 2008.

Bankarska industrija je ostvarila rast prihoda od tri odsto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući većoj zaradi od kredita i od uplata za održavanje računa korisnika.

Kreditni gubici banaka su, takođe, u tom periodu smanjeni na 21,8 milijardi dolara, što je najniži nivo u posljednje četiri godine.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *