Građani koji se bave rizičnim poslovima ne mogu biti osigurani

Dodajte komentar

Da osiguravajuće kuće ne žele da rizikuju prilikom osiguranja određenih vrsta zanimanja, pokazuju njihova jasna pravila.

Tako, svi oni koji odluče da budu profesionalni ronioci, pirotehničari, mineri, tjelohranitelji ili kaskaderi, ne mogu dobiti polisu osiguranja dok su na radnom mjestu, pišu Dnevne novine.

“Građani koji se bave nekom od profesija koje se svrstavaju u kategoriju rizičnih, mogu se osigurati uz određene korekcije premije, ali im polisa ne važi dok su na radnom zadatku”, kazali su iz UNIQA osiguranja.

Kada bi se plata dijelila po riziku, drugačiji bi standard imali radnici obezbjeđenja, zidari, rudari, piloti, te lica koja rade sa lako zapaljivim ili eksplozivnim materijama. Rizičan posao obavljaju i pripadnici vojnih snaga, ali ne oni koji rade u administraciji, objašnjavaju u osiguravajućim kućama.

Kancelarijski sto i stolica skoro su siguran znak da profesija ne spada u rizične. Opasnost ne vreba, vjeruju osiguravači, ni frizere, nastavnike, pa ni prodavce.
Ali ne brine osiguravajuća društva samo gdje klijentu stoji radna knjižica. U sferi njihovog interesovanja je i to kako on provodi slobodno vrijeme.

“Ukoliko je klijentu hobi padobranstvo, paraglajding, bandži-džamping, ronjenje, speleologija, auto ili mototrke i slično, smatra se da takva interesovanja nose povećani rizik. Ipak, ne može se unaprijed precizno govoriti o nivou rizika jer se svaki klijent posmatra pojedinačno, tako da je procjena rizika za svaki od navedenih slučajeva individualna”, kazali su u Delta đenerali osiguranju.

U praksi se, nerijetko, bilježe slučajevi da osiguranici koji se inače bave nerizičnim profesijama, ne dobiju odštetu pošto su nezgodu “zaradili” na skijanju, ili u pokušaju amaterskog planinarenja.

Svako osigurano lice, po Zakonu o osiguranju Crne Gore, dužno je prijaviti osiguravajućoj kući, bez odlaganja, svako povećanje rizika koje je nastalo poslije zaključenja polise osiguranja, bilo to na radnom mjestu ili u slobodno vrijeme.

Isto tako, osoba koja plaća osiguranje ima pravo da zahtijeva odgovarajuće smanjenje premije ukoliko poslije zaključenja ugovora o osiguranju dođe do smanjenja rizika.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *