Apple “ubija” proizvođače kompjutera

Dodajte komentar

Svjetsko tržište kompjutera se mijenja a investitori počinju da strahuju za njegovu budućnost jer popularnost raste samo proizvodima kao što su Apple-ov ajped.

Istovremeno, proizvođači tradicionalnih kompjutera smanjuju cijene u borbi za klijente, što vodi smanjenju njihovih marži i prihoda.

Američki proizvođač kompjutera Del objavio je ove nedjelje procjenu pada prihoda za ovu godinu, poslije čega je cijena njegovih akcija na berzi pala za 17,18 odsto, na 12,49 dolara. Time je ovaj gigant na tržišnoj kapitalizaciji samo za jedan dan izgubio više od četiri milijarde dolara.

Del se sve više sreće sa konkurencijom kineskog proizvođača Lenovo, koji je objavio da je u protekloj fiskalnoj godini ostvario rekordni prihod od 582 miliona dolara prije oporezivanja, što je porast od 63 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zajedno sa firmom Hjulit Pakard, koja je najavila smanjenje radne snage za osam odsto, odnosno ukidanje 27.000 radnih mjesta do 31. oktobra 2014. godine, među kojima 9.000 ove godine i proizvođačem harvarda IBM, Del pokušava da privuče korisnike iz redova velikih firmi.

Procjenjeni pad prihoda Dela povećava zabrinutost da li je strategija firme dobro postavljena, ukazuju analitičari.

Izgleda da Del sada čeka izdavanje novog operativnog sistema “vindouz 8″ koji bi mogao da ojača njegovu poziciju na tržištu tableta.

Pogoršane prognoze muče i druge proizvođače kompjutera, prenio je Rojters.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *