Hrvatska: Oproštaj od regresa i nadoknada

Dodajte komentar

Hrvatska vlada započela je pregovore sa sindikatima javnih službi i traži da se zaposleni ove godine odreknu regresa za godišnji odmor, božićnog dodatka, darova za djecu i dodataka za prekovremeni rad. Vlada u operaciji koju naziva ”bolni rezovi” predlaže izmjenu kolektivnih ugovora, pa bi zaposlenima ostala samo gola plata.

– Ili to ili grčki scenarijo. Ako sindikati ne pristanu na ponudu, otkazaćemo kolektivne ugovore – kaže Mirando Mrsić, ministar rada.

Novoj vladi ne pada na pamet da se zadužuje kako bi mogla da isplati radnicima regres i sve ostalo, a računa se da će uštede u slučaju da pobedi vladina varijanta biti više od 100 miliona evra.

Potpredsednik hrvatske vlade Neven Mimica, uvjerava sindikate da postoje samo dvije alternative: odustati od prava iz kolektivnog ugovora, ili masovna otpuštanja u javnom sektoru. Vlada se odlučila da većina zaposlenih zadrži posao, ali uz ”kresanje” dosadašnjih prava. Sindikati, međutim, tvrde da prava iz kolektivnog ugovora nisu problem i da je riječ o manipulacijama kojima je cilj da osiromašeni radnici još osiromaše.

Mnogo je primjera rastrošnosti u javnom sektoru, pa mnogi radnici ”Hrvatskih železnica” dobijaju i 15 odsto veće plate samo ako sjede kod kuće i čekaju na poziv da dođu na posao. Ima i onih koji se na poslu pojavljuju jedanput sedmično, a dobijaju punu platu. U nekim javnim preduzećima nagrada za višegodišnju vjernost kolektivu iznosi i 5.000 evra. Mnogi dobijaju umjesto dnevnica terenske dodatke, koji su gotovo sto evra dnevno. U nekim javnim preduzećima, poput ”Hrvatskih cesta”, plate su astronomske, pa običan radnik zaradi više od 1.000 evra, a čistačica 700 evra.

Da i nova vlast vlada kao i sve prethodne, pokazuje primjer Damira Tota, novopostavljenog direktora firme ”Vuče vlakova” ”Hrvatskih železnica”. Iako je preduzeće u dugovima, novi direktor prvo je kupio novi ”sitroen C5”, vrijedan 30.000 evra.

Izvor: blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *