Google preuzima Motorolu mobiliti

Dodajte komentar

Američka kompanija “Gugl” objavila je juče da je privela kraju dogovor oko kupovine kompanije “Motorola mobiliti”, ključnog proizvođača smartfonova i drugih uređaja, u iznosu od 12,5 milijardi dolara.

Izvršni direktor “Gugla” Leri Pejdž je rekao da je postignut dogovor i da smatra da će “ova jedinica proizvoditi narednu generaciju mobilnih uređaja koji će u predstojećim godinama u značajnoj mjeri poboljšati život ljudi,” prenosi agencija AFP.

Konačan dogovor je uslijedio nakon odobrenja kineskih, američkih i evropskih regulatornih tijela.

Uslovi kineskog ministarstva trgovine su da “Guglov” softver Android, koji se koristi na uređajima kao što su pametni telefoni i tablet računari, bude besplatan i otvoren još najmanje pet godina.
Regulatorna tijela u Sjedinjenim Američkim Državama i na drugim mjestima su istakla da će kontrolisati da kalifornijska kompanija “Mauntin vju” ne iskoristi svoju kupovinu “Motorola mobiliti” kako bi stekla nelegalnu prednost na tržištu.

“Gugl” će kupovinom “Motorola mobiliti” steći 17.000 patenata i time ojačati poziciju u borbi za dominantnu poziciju na rastućem tržištu smartfonova i tablet uređaja.

“Epl” i južnokorejski “Samsung”, čiji uređaji koriste softver “Android”, trenutno su uključeni u duge i skupe sudske procese na nekoliko kontinenata oko patentnih dozvola.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *