SDP amandmanom uslovio podršku rebalansa budžeta

Dodajte komentar

Skupština danas treba da počne raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu za koji je izvjesno da ga neće podržati Nova i PZP.

Stav najjače opozicione partije (SNP ) biće poznat tek na plenumu, a manja članica vladajuće koalicije (SDP) podršku uslovljava amandmanom kojim se onemogućava zaduživanje Vlade iznad predviđenih 308 miliona eura bez saglasnosti Skupštine.

DPS i Bošnjačka stranka daće podršku rebalansu, tako da bi eventualno uz tri glasa albanskih poslanika mogli imati većinu i bez SDP-a.

Nova i PZP neće podržati rebalans zato što Vlada njime nameće dodatne dažbine građanima kroz uvođenje taksi na SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju.

“Teret javnih finansija se ne može prebacivati na građane”, rekao je poslanik PZP-a Zarija Pejović.

SNP nudi rješenja

Uvođenje taksi ne podržava ni SNP, koji je za sada jedina partija koja je dala konkretna rešenja (koja će predstaviti amandmanima) kako da se ostvare dodatni prihodi u državnoj kasi.

Neki od predloga su uvođenju poreza na luksuznu potrošnju, oprezivanja monopolske dobiti po većim stopama za kompanije iz sektora energetike, telekomunikacija i finansijskog sektora, uvođenju poreza na finansijske transakcije, uvođenju ekstra poreza na dohodak svih onih čija zarada iznosi više od dvije prosječne zarade (približno 1.000 eura)…

“Sve što imamo o rebalansu reći ćemo u raspravi na plenumu”, kazao je šef kluba SNP-a Aleksandar Damjanović.

Strah od kredita kod OTP i VTB banaka

Poslanik SDP-a Damir Šehović rekao je da je neophodan preduslov da bi podržali rebalans usvajanje amandmana kojim se onemogućava zaduživanje Vlade iznad predviđenih 308 miliona eura bez saglasnosti Skupštine.

“Postoji i neiskorišćeni fiskalni prostor u sivoj ekonomiji i poreskom dugu koji je skoro osam puta viši od kompletnog paketa mjera koje se uz rebalans predlože. Zahtijevaćemo od Ministarstva finansija da počne iskorišćavati taj fiskalni prostor”, kazao je Šehović.

Rebalansom je predviđeno da se umjesto prvobitno planiranih 230 miliona eura država zaduži 308 miliona kako bi servisirala sve svoje potrebe.

Ostavljena je mogućnost da se iznos zaduženja poveća iznad 308 miliona u slučaju da država bude morala izmiriti , umjesto ruskih partnera u KAP-u, kredite za koje je garantovala kod mađarske OTP banke (42 miliona) i ruske VTB banke (60 miliona).

Vlada je već platila 23 miliona za KAP švajcarsakoj Kredit svis banci, što je taman iznos koji se rebalansom očekuje na prihodnoj strani. U odnosu na budžet, rebalansom su uvećani i primici i izdaci za 29,7 miliona eura, a to je rezultat dodatnih zaduženja koje će građani morati da plate.

MANS: Ne dajte da ozakone pljačku

MANS je pozvao poslanike da glasaju protiv rebalansa i odupru se namjeri Vlade da posredstvom Skupštine ozakoni bezočnu pljačku i dodatno zaduživanje države i građana.

U MANS-u smatraju da predloženim rebalansom Vlada pokušava da u Skupštini ozakoni i zvaničnu kapitulaciju pred interesima ruskog vlasnika KAP-a i formalizuje scenario po kojem će svaki građanin iz svog novčanika plaćati dugove Olega Deripaske i ugradnje ministara Vlade.

“Početkom godine, Skupština je Vladi dala prilično jasne instrukcije u vezi s daljim postupanjem sa KAP-om, koje su podrazumijevale raskidanje ugovora sa Deripaskom.

Umjesto raskida, Vlada se posvetila pronalaženju novih načina za oporezivanje građana. Pošto Vlada očigledno krši i skupštinske odluke, bila bi sramota za parlament da se glasa po diktatu Vlade”, ocijenili su u MANS-u.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *