Loši krediti najveći problemi banaka

Dodajte komentar

Loši krediti, odnosno slaba ili nikakva naplata odobrenih, uglavnom u vrijeme investicionog buma, najveći su problem cnogorskih banaka.

U Centralnoj banci Crne Gore saopštili su Dnevnim novinama da su u prethodnim godinama otpisane ili izmještene iz poslovnih knjiga stotine miliona eura loše aktive, odnosno plasmana, dok je taj iznos prethodne godine bio čak 316,8 miliona eura. 

U Udruženju banaka objašnjavaju da je do smanjenja loših kredita, odnosno do velikog otpisa došlo zbog prodaje tih potraživanja faktoring kompanijama ili prenosom na banke “majke”.

“U godinama koje su slijedile otpisane su ili izmještene iz poslovnih knjiga stotine miliona eura loše aktive odnosno plasmana, samo prethodne godine izmješteno je 316,8 miliona eura”, saopštili su iz Centralne banke.

Izmještanjem ovog iznosa došlo je do značajnijeg pada ukupne vrijednosti loših kredita. U Udruženju banaka kažu da su loši krediti sredinom prošle godine iznosili 26,3 odsto od ukupnih kredita, da bi na kraju prošle godine pali na 16,4 odsto.

“Do ovog znatnog pada loših kredita je došlo zbog toga što su banke u prethodnom periodu preduzele niz aktivnosti u rješavanju nekvalitetnih – loših kredita, i to kroz pojačanu aktivnost u naplati kredita, zatim prodajom tih potraživanja faktoring kompanijama ili prenosom na banke ‘majke'”, objasnio je generalni sekretar UBCG Mirko Radonjić.

On dodaje da je pozitivan trend pada nastavljeni ove godine, tako da su loši krediti na kraju aprila pali na 14,5 odsto od ukupnih kredita i iznose 334,7 miliona eura.

U Centralnoj banci smatraju da je rješenje jedino moguće tražiti u dijalogu između interesno povezaniha strana koje bi trebalo da rezultira obostrano prihvatljivim rješenjima u vidu refinansiranja ili restrukturiranja dospjelih potraživanja.

“Imajući u vidu činjenicu da su banke institucije koje koriste sredstva iz javnih izvora (prikupljaju slobodna novčana sredstva, prije svega, od građana i privrede), na koji način su i društveno odgovorne institucije koje treba da imaju sluha i za javni interes, realno je očekivati da će doći do uspostavljanja balansa između javnog i privatnog interesa u vremenu koje je pred nama”, zaključiju iz Centralne banke.

CdM.me / Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *