Rast prodaje luksuznih automobila u Srbiji

Dodajte komentar

Prodaja luksuznih automobila u Srbiji dobro ide uprkos generalnom padu tržišta od oko 30 posto u ovoj godini, izjavio je generalni direktor “Delta motorsa” Nemanja Lazić.

Za srpsko tržište automobila prošla godina je bila loša, a ova još gora, rekao je za Tanjug Lazić, s tim što se to ne odnosi na premijum segment, jer BMW i Honda ostvaruju rast od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Lazić je kazao da razlog suprotnog trenda u prodaji vozila u premijum segmentu (Mercedes, BMW, Audi, itd.) treba tražiti pre svega u organizovanosti kompanija i kvalitetu proizvoda. Potražnja za automobilima BMW, Mini i Honda se na svetskom nivou promenila na bolje. Taj trend ide u smeru koji je uzlazan i ne postoji ni jedan razlog zašto tako ne bi bilo i u Srbiji. On je kazao da je “Delta motors” od kraja februara prodao oko 30 novih BMW “trojki” šeste generacije.

Ljudi su sada bolje informisani kada je u pitanju totalni trošak održavanja nekog vozila”, smatra Lazić i ističe da je tržište Srbije veoma specifično, jer su oni koji imaju novca za luksuzan automobil veoma zahtevni. Ti automobili se, prema Laziću, više isplate jer se manje kvare i traže manje novca za održavanje.

Van premijum segmenta vlada izuzetna konkurencija koja se zasniva, prema Laziću, na borbi ko će ponuditi nižu cenu, što utiče da neke automobilske kompanije usled nemogućnosti dugoročne i srednjoročne rentabilnosti padaju na ispitu post-prodaje i ne mogu da zadrže poverenje kupaca, kojih je sve manje.

Sa druge strane, kupci su sa pravom sve zahtevniji i ozbiljnu kompaniju treba da interesuje odnos sa kupcem posle prodaje, koji je u Srbiji dug bar četiri godine, dodao je za Tanjug Lazić.

Prema nekim procenama, u poslednjih sedam meseci tržišta u Evropi beleže pad, a najdrastičniji primeri su italijansko sa padom u martu od 27 i francusko sa padom od 23 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je jedino nemačko tržište zabeležilo mali rast.

U Srbiji prodavci pokušavaju na razne načine da privuku kupce. Tako, Fijatova vozila u Srbiji se od 10. maja prodaju uz mnogobrojne pogodnosti i kamatnu stopu od 7,99 posto, a najpopularniji proizvod te kompanije u Srbiji je “punto klasik”, za koji kroz sistem prodaje “staro za novo” treba izdvojiti samo 5.799 evra. Pored državne subvencije od 1.000 evra, kupci “punto klasika” dobijaju besplatnu prvu registraciju vozila i metalik boju.

Fordova vozila do 26. maja u Srbiji se mogu kupiti po cenama sniženim i više od 5.000 evra. Tako za “mondeo” sa petoro vrata, dizel motorom zapremine dva litra i 140 ks i veoma bogatim paketom opreme “Trend Plus” treba izdvojiti 19.990 evra.

I Opel je kupcima u Srbiji obezbedio povoljnije uslove za kupovinu nove “aster” i “astre klasik 3”. Specijalna ponuda je omogućena u saradnji sa beogradskim preduzećem “S Rent” i odnosi se na kupovinu vozila na lizing, pa se mesečni zakup za “astru klasik 3 1.6” sa 115 ks kreće od svega 99 evra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *