Merkel sugerisala grcima referendum o korištenju eura?

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel sugerisala je da bi Grčka mogla da održi referendum o daljem korištenju evra, istovremeno sa parlamentarnmim izborima sljedećeg mjeseca, izjavili su danas grčki zvaničnici, ali je ta informacija odmah demantovana iz Berlina.

Portparol grčke Vlade Dimitris Ciodras izjavio je da je Merkelova pomenula ovaj prijedlog tokom današnjeg telefonskog razgovora sa grčkim predsjednikom Karolosom Papuljasom.

Kancelarka Merkel nije izrekla takvu sugestiju, izjavio je Rojtersu portparol njemačke Vlade.

“To je netačno i mi to potpuno odbacujemo”, rekao je portparol u Berlinu.

Dvije najveće grčke stranke, konzervativna Nova demokratija i radikalna ljevičarska SIRIZA odbacile su ideju o referendumu, iako prva podržava sporazum sa međunarodnim kreditorima i mjere štednje, a druga im se protivi.

“Grčkom narodu nije potreban referendum da bi dokazao da je za evro. Najblaže rečeno, ta njena ideja je nesrećna i ne može biti prihvaćena”, izjavio je lider Nove demokratije Antonis Samaras.

Lider SIRIZE Alkesis Cipras izjavio je da je “Merkel navikla da se obraća grčkim političkim liderima kao da je ova zemlja njen protektorat”.

Portparol grčke Vlade Ciodras izjavio je da sadašnja privremena Vlada nema ovlaštenja da raspisuje referendume. “Očigledno je da ovo pitanje prevazilazi okvire privremene Vlade”, naveo je Ciodras u saopštenju.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *