Štediše koče put Hrvatske u EU?

Dodajte komentar

Mogućnost da nerešeno pitanje hrvatskih štedišta u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci dovede u pitanje put Hrvatske ka Evropskoj uniji izaziva strah u toj zemlji.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže da bi “bilo potpuno nezamislivo da se nađemo u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske stane na put slovenačkom napredovanju ili ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora”.

Predsednik Slovenije Danilao Tirk je prethodno rekao da je neprijatno iznenađen što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanje Ljubljanske banke. Prema njegovim rečima, Hrvatska bi u procesu ratifikacije pristupnog ugovora i ulaska u EU trebalo jako da pazi na svoju verodostojnost.

Šefica hrvatske diplomatije rekla je, međutim, da ta tema nema veze s ratifikacijom hrvatskog ugovora, ali i istakla da nije Hrvatska ponovo otvorila to sporno pitanje između dve države već Slovenija i to pre nešto više od dva meseca njen ministar spoljnih poslova Karl Erjavec tokom posete Zagrebu.

Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša nedavno su ocenili da su odnosi dve države dobri i da ih nije narušilo ni ponovo otvoreno pitanje Ljubljanske banke.

Oni su posle sastanka u Mariboru pre tri dana istakli da se po tom pitanju ništa ne menja jer obe vlade poštuju obaveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rešavanje problema vraćanja novca štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

Slovenija smatra da to pitanje treba rešavati u okviru sukcesije bivše SFRJ, te da treba naći odgovarajuću ustanovu koja bi se tim pitanjem bavila, jer se Banka za međunarodno poravnanje proglasila nenadležnom.

Zagreb, s druge strane, očekuje da se pitanje Ljubljanske banke rešava odvojeno i da ni na koji način ne bude povezano sa ratifikacijom hrvatskog ugovora u slovenačkom parlamentu. Šefica hrvatske diplomatije nedavno je odbacila tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug ide u sukcesiju.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *