MMF poručuje Crnoj Gori: Smanjite potrošnju

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond MMF u svojim zaključcima preporučuje Vladi Crne Gore da smanji državnu potrošnjei uspostavi bolju fiskalnu ravnotežu.

U zaključcima koje je usvojio Bord izvršnih direktora MMF, a u koji su Dnevne novine imale uvid, pozitivno se ocjenjuje odluka da kroz rebalans smanji potrošnju.

Ipak, sugestija je da se smanji budžetski deficit i javni dug, kao i razmotri mogućnost povećanja poreskih stopa.

Oni upozoravaju na potrebu dodatnog unapređenja finansijske stabilnosti, kako bi se poboljšala domaća konkurentnost.

“Direktori su prepoznali značajno prilagođavanje javne potrošnje u proteklih nekoliko godina, ali i naglasili potrebu za daljim smanjenjem deficita i stavljanjem javnog duga na opadajuću putanju”, navodi se u saopštenju u koje su Dnevne novine imale uvid.

Kao korake direktori su preporučili dalje smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.
Bord ističe da se mjere moraju fokusirati na poboljšanje poreske uprave, kao i povećanje poreskih stopa koje su ispod regionalnih nivoa.

Dio stručnjaka MMF-a međutim upozorio je ipak da povećanje poreskih stopa treba uzeti u obzir tek kada se ojača Poreska uprava, s obzirom na njihov potencijalni uticaj na konkurentnost.

Posebno je podvučena potreba da se dodatno poboljša poslovno okruženje i poveća fleksibilnost tržišta rada. U Fondu smatraju da je usvajanje rebalansa budžeta “korak u pravom smjeru”.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *