Kinezi sve više kupuju zlato

Potražnja zlata u Kini bi 2012. mogla da se poveća za 30 odsto čime bi ova zemlja preuzela od Indije titulu najvećeg svjetskog potrošača ovog dragocjenog metala.

“Potražnja, koja je u prvom kvartalu skočila na rekordni nivo, mogla bi ove godine da poraste na između 900 i 1.000 metričkih tona, sa 769,8 tona iz 2011,” rekao je Albert Čeng, menadžer direktor grupacije dalekoistočnih proizvođača zlata u Singapuru.
“Potrošnja zlata u Indiji bi mogla da opadne na između 800 i 900 tona, sa 933,4 tona”, rekao je on za agenciju Blumberg.
Globalna potražnja zlata je u prvom kvartalu smanjena 4,6 odsto na 1.097,6 tona, naveo je Savet u današnjem izvještaju.

“Sigurni smo da će Kina postati najveći izvor potražnje zlata u ovoj godini. U narednih dvije do pet godina, Kina i Indija će ići rame uz rame, budući da bi mogle da čine više od 50 odsto svjetske tražnje” , rekao je Čeng.

Zlatom se trgovalo po cijeni od 1.545,97 dolara po unci u jutrošnjem trgovanju na singapurskoj berzi, što je pad od 1,1 odsto u ovoj godini, odnosno od 19,5 odsto u odnosu na rekord od 6. septembra.

Cijena zlata je juče pala na 1.526,97 dolara po unci, što je najniži nivo od decembra, kao posljedica grčke dužničke krize, koja je izazvala pad evra na četvoromjesečni minimum.

“Investitori sada prodaju zlato kako bi došli do novca i da bi ponovo uravnotežili svoj investicioni portfolio zbog zabrinutosti oko dužničke krize evro zone” , rekao je Čeng, koji se u industriji zlata nalazi od 1985.

“Ključni razlozi za ulaganje u zlato su i dalje veoma snažni, tako da će se ovi investitori vratiti” , dodao je on.

Izvor: capital.ba

Check Also

Plenković: Hrvatska ima najveći rast BDP-a u Evropskoj uniji

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentarisao je rast BDP-a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *