Bugari dobili jeftiniji gas od Rusa

Dodajte komentar

Bugarska je izdejstvovala kod Gasproma specijalne uslove za isporuku ruskog gasa saopštilo je bugarsko ministarstvo za ekonomiju, energetiku i turizam.

Ministarstvo precizira da će ove godine imati popust od 11,1 odsto na cenu, u zamenu za garantovanu podršku gasovoda Južni tok.

Kompanija Bulgargas, snabdevač bugarskih potrošača je već objavila da će u drugom kvartalu gas prodavati po ranije važećoj ceni, ali je moguće zaustavljanje rasta cena, u krajnjoj meri u trećem tromesečju.

Bugarska pokušava da sa ruskim holdingom dogovori i eliminisanje posrednika i sklapanje direktnog ugovora između Gaspromeksporta i Bulgargasa.

Drugi zahtev bugarske strane je da se u formulu po kojoj se određuje cena unese i komonenta spot cene. Prosečna cena gasa za Bugarsku je 2011. godine procenjivana na 390 dolara za hiljadu kubnih metara, a Bugarskoj je isporučeno 2,8 milijardi kubnih metara.

Gasprom je predlagao bugarskoj strani da potpiše novi dugoročni ugovor, na šta Bugari ne pristaju, s obzirom na to da pregovaraju o kupovini gasa sa Azerbejdžanom pokušavajući da snize zavisnost od Rusije. Bugarska ruskim gorivom za sada pokriva 90 odsto svojih potreba.

Činjenica da je Bugarska relativno lako dobila popust od Gasproma nije iznenađujuća, pošto su nesuglasice sa zemljom, od koje zavisi realizacija Južnog toka mnogo skuplje.

izvor: b92

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *