U Srbiji u aprilu najniži nivo inflacije od 1990. godine

Viceguverner Narodne banke Srbije /NBS/ Bojan Marković izjavio je da je inflacija u Srbiji u aprilu iznosila 2,7 odsto, što je najniži nivo od 1990. godine, te da se očekuje da će od maja doći do njenog umjerenog rasta.

Marković je rekao da je inflacija u Srbiji trenutno manja nego u mnogim zemljama evrozone i regiona i naglasio da je cilj NBS-a da inflacija na kraju godine bude između 2,5 i 5,5 odsto.

Na predstavljanju “Izvještaja NBS-a o inflaciji”, Marković je rekao da je inflacija u posljednjih godinu dana u kontinuiranom padu što je rezultat smanjenja cijena hrane, niske tražnje i restriktivnih mjera monetarne politike u periodu najjačih inflatornih pritisaka.

On je rekao da će u maju doći do umjerenog rasta godišnje inflacije, a zatim i kretanja oko gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja krajem tekuće i u prvoj polovini naredne godine, da bi se nakon toga vratila ka cilju.

Rast cijena voća i povrća najviše će doprinijeti rastu inflacije u drugom tromjesečju 2012. godine.

Prema njegovim riječima, vidljiviji rast srpske privrede od tri odsto očekuje se iduće godine, što zavisi od rasta proizvodnje u autoindustriji koja je većim dijelom okrenuta izvozu.

Marković je istakao da centralna banka očekuje da se nakon formiranja nove vlade u Srbiji nadoknadi rast cijena pod kontrolom države, što je izostalo u prvom tromjesečju ove godine.

Izvor: capital.ba

Check Also

Kako je Švedska profitirala od izbjegavanja karantina

Ekonomija Švedske izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantin i većine drugih ograničavajućih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *