Bez saradnje MMF-a i nove grčke vlade

Dodajte komentar

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ saopštili su danas da su prekinuli kontakte sa Grčkom do izbora i da neće sarađivati sa novom, privremenom vladom.

“Sačekaćemo da uspostavimo kontakt sa budućom vladom čim ona bude formirana”, potvrdio je novinarima portparol MMF-a Dejvid Houli.

Portparol je precizirao da se to odnosi na vladu koja bude formirana nakon izbora 17. juna, a ne na ovu koja je danas preuzela funkciju.

“Važno je da će naša delegacija ići u Atinu nakon izbora. Još nije poznat tačan datum odlaska”, dodao je Houli.

U Grčkoj je danas formirana tehnička vlada u kojoj su uglavnom univerzitetski profesori i visoki funkcioneri, a cilj je da se organizuju pripreme za izbore.

Međunarodni monetarni fond je u martu odobrio Grčkoj novi kredit od 28 milijardi evra, u okviru šireg međunarodnog paketa za spasavanje ove zemlje. U okviru ovog četvorogodišnjeg programa pomoći MMF bi trebalo da Atini isplati 1,65 milijardi evra krajem maja, ali neophodno je da se prethodno formira vlada.

MMF je poništio raniji program pomoći Grčkoj odobren u maju 2010. godine, koji je iznosio 30 milijardi a od kojeg je isplaćeno 20,3 milijardi evra.

Atina bi trebalo da ovaj kredit vrati između 2013. i 2015. godine.

Dio pomoći koji nije isplaćen od 30 milijardi poništen je i zamijenjen novim paketom pomoći.

 

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *