Azerbejdžanci zainteresovani za ulaganja u Herceg Novi

Dodajte komentar

Predstavnici naftne kompanije Azerbejdžana, koji su na tenderu dobili u devedesetogodišnji zakup bivšu vojnu kasarnu “Orjenski bataljon” u Kumboru, posjetili su Herceg Novi i razgovarali sa predsjednikom opštine Dejanom Mandićem.

Mandić nije mogao da saopšti detalje razgovora, a crnogorski mediji nezvanično saznaju da je bilo riječi o investiciji u Kumboru i da su biznismeni iz Azerbejdžana bili zadovoljni gradom, za koji su ocijenili da “ima uslova da se u njega investira”.

Azerbejdžanci su najavili ukupni investicioni program od 258 miliona evra, a za dodatne koristi Herceg Novom 2,5 miliona evra, kao i mogućnost zapošljavanja oko 1.500 radnika.

Kompanija namjerava da završi projekat u tri faze i predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, heliodroma, jaht-kluba i marine sa 250 vezova.

Na mjestu doskorašnje vojne kasarne u Kumboru prostornim planom opštine predviđena je izgradnja turističkog kompleksa najvišeg ranga, ali je, prije svega, potrebno uraditi i usvojiti Detaljni urbanistički plan Kumbora. Urađen je idejni projekat.

Nekadašnja kasarna u Kumboru, iz koje se Vojska iselila prije pet godina, prostire se na površini od 241.695 metara kvadratnih. U kompleksu su zgrade komande i kasarne gdje su bili smješteni vojnici, vojna ambulanta, magacini i hangar za hidroavione, koji je izgradila još Austrougarska vojska.

Na doku u krugu kasarne je i lansirna rampa za ispitivanje torpeda, koju je prije Drugog svjetskog rata konstruisao pomorski kapetan Miroslav Štumberger.

U Kumboru je bila stacionirana najelitnija specijalna jedinica (diverzanti) 82. pomorskog centra.

U krugu kasarne je i katolička crkva Sveta nedjelja, koju je oslikao najpoznatiji barokni slikar sa crnogorskih prostora Tripo Kokolja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *