Vlada naredila da se Montenegro erlajnsu ne naplaćuju takse

Dodajte komentar

U sjenci polemike koja se proteklih dana u crnogorskoj javnosti digla oko razloga zbog kojih je irski niskotarifni avioprevoznik Rajan er odustao od najavljenog saobraćanja sa Crnom Gorom, u kojoj su Aerodromi Crne Gore (ACG) indirektno označeni za glavnog krivca za nedolazak jeftinih aviokompanija, ostala je činjenica da je Vlada 15. marta ove godine “preporučila”, odnosno naredila, ACG-u da do kraja ove godine ne naplaćuje usluge tzv. handlinga i landinga (opsluživanje i slijetanje) aviona Montenegro erlajnsa (MA) u vazdušnim lukama Tivat i Golubovci.

Naime, pod “dimnom zavjesom” optužbi za nedolazak Rajan era i problematizovanja aerodromskih taksi koje plaćaju odlazeći putnici, Vlada je donijela odluku o restrukturiranju posrnulog MA u kojoj bi najveći finansijski teret trebalo da podnese ACG.

Vraćaju i tri eura po putniku

“Prema odluci Vlade iz marta ove godine, naloženo nam je da do kraja godine MA uopšte ne naplaćujemo “slijetanje i opsluživanje” njihovih aviona. Takođe, naloženo nam je da im iznos koji nam duguju za putničku aerodromsku taksu, fakturišemo tako što ćemo im davati po tri eura po svakom putniku od tog novca koji pripada isključivo ACG”, kazao je izvor “Vijest” blizak vrhu ACG, što se vidi iz zaključka Vlade.

Činjenicu da će avioni MA do kraja godine na Tivat i Golubovce slijetati potpuno besplatno, predstavnici Vlade su javnosti obrazložili tek kao “dodatni popust za uslugu opsluživanja aviona na aerodromu”, ne otkrivajući da taj “popust” iznosi 100 odsto.

Ostaje da se vidi kako će ovaj potez Vlada objasniti nadležnima iz EU koja izričito zabranjuje stvaranje diskriminatorskih prilika na tržištu, a što jeste ovakav tretman MA u odnosu na sve ostale prevoznike na crnogorskim aerodromima.

Inače, aerodromska taksa za svakog odlazećeg putnika na aerodromima Tivat i Podgorica iznosi 15 eura i u nju je uračunato sve što neke druge vazdušne luke posebno tarifiraju, na primjer, taksa za sigurnost ili za elektronski ček-in. U odnosu na aerodrome zemalja u okruženju, putnička aerodromska taksa ACG je među najjeftinijim.

Tako, ova taksa na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu po putniku iznosi 19,8 eura, u Sarajevu 18, Skoplju 17,5, u Atini 17,1, Sent Petersburgu 24,4, a u Moskvi na aerodromu Domadedovo 17,55 eura. Jedini i to neznatno “jeftiniji” aerodromi u okruženju od Tivta i Podgorice su Ljubljana gdje putnička aerodromska taksa košta 14,22 eura, odnosno Dubrovnik i Zagreb sa cijenom od 14,25 i 14,55 eura.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *