Vlada CG: Evropske banke da što prije podrže “kćerke” banke u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Evropske banke treba da podrže svoje podružnice u Crnoj Gori kako bi te institucije povećale kreditnu aktivnost, navodi se u predpristupnom ekonomskom programu 2011. do 2014.godine koji je juče, prema saopštenju Ministarstva finansija-juče pohvalio Brisel.

– U bankarskom sektoru potrebno je ojačati kapital banaka, zadržati visoku likvidnost i obezbijediti podršku “matičnih” banaka za “kćerke” banke koje posluju u Crnoj Gori. Važno je restrukturirati bilanse banaka i očistiti loše kredite, navodi se u programu koji je pisan u decembru 2011.godine, a bio tema jučerašnjeg razgovora u Briselu.

Da stanje u bankarskom sektoru nije dobro svejdoće podaci sa početka ove godine po kojima su krediti privredi smanjeni za čak 21,5 odsto.

Ukupni krediti su u februaru iznosili 1.943 miliona eura i na godišnjem nivou ostvarili pad od 9,7 odsto. Pri tome, krediti privredi su iznosili 934,7 miliona eura i povećani su za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou sniženi za 21,5 odsto.

-Prije ili kasnije teret loših odluka se mora podnijeti, kako bi se smanjila nesigurnost, odnosno finansijsko nepovjerenje i stvorili uslovi za novo kreditiranje, poželjno je da se ovi procesi dese što prije, piše u Programu..

Istovremeno, Vlada i sudske institucije moraju stvoriti povoljniji sistemski ambijent za izvršenje ugovora i zaštitu vlasničkih prava i smanjenjenje problema interne finansijske nediscipline, odnosno neplaćanja u privatnom sektoru i lokalnim samoupravama.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *