Uskoro izvještaj Svjetske banke sa preporukam za poboljšanje crnogorske konkurentnosti

Dodajte komentar

Tim Svjetske banke radi na pripremi studije koja će definisati potencijale i ograničenja za dalji razvoj Crne Gore i obuhvatiti istraživanje o investicionoj klimi.

To je saopšteno na sastanku ministra finansija dr Milorada Katnića, sa delegacijom Svjetske banke,koju je predvodila Džejn Armitidž, direktorica za zemlje Jugoistočne Evrope.

Gospođa Armitidž izvijestila je ministra da je priprema ovog izvještaja u završnoj fazi, te da će se sredinom jula održati njegova prezentacija.

Ministar Katnić upoznao je predstavnike Svjetske banke sa aktuelnom ekonomskom i fiskalnom situacijom u Crnoj Gori, a razmijenjena su i mišljenja o efektima rebalansa budžeta na jačanje fiskalnih pozicija Crne Gore.

Usljed negativnog i nepredvidivog razvoja situacije u Evropi, obostrano je potvrđena neophodnost nastavka vođenja oprezne fiskalne politike, kao i održavanja istog kursa makroekonomske politike. Takođe je istaknuta potreba daljeg unapređenja fizičke infrastrukture i investicionog ambijenta, u cilju dostizanja dinamičnijeg ekonomskog rasta.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima na pripremi garancije za kredit na bazi razvojnih politika (Policy Based Guarantee, PBG), koja bi Crnoj Gori omogućila znatno povoljnije zaduživanje. Ministar Katnić je konstatovao da je ovakva podrška, u uslovima velike nestabilnosti i zatvorenosti međunarodnih finansijskih tržišta, za Crnu Goru od ogromne važnosti, jer bi nam pomogla da poboljšamo strukturu javnog duga. „Time što ste nam dali potvrdu da zadovoljavamo uslove da se kandidujemo za ovaj aranžman, prepoznali ste naše nastojanje da uspostavimo odživ sistem javih finansija“, istakao je ministar Katnić.

Predstavnici Svjetske banke su izrazili spremnost ove institucije da Vladi Crne Gore, i u narednom periodu, bude partner u nastavku svih aktivnosti koje imaju za cilj održavanje fiskalne i finansijske stabilnosti.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *