Rusi rastom sami sebe iznenadili

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod Rusije porastao je u prvom kvartalu 2012., prema preliminarnoj oceni Službe za statistiku za 4,9 odsto u poređenju sa istim periodom lane. Rusko ministarstvo za ekonomski razvoj je ranije ekonomski rast u tom periodu procenilo na četiri procenta kao posledicu rasta potrošnje, investicione tražnje i jačanja tendencije zamene uvoznih domaćim proizvodima.

Prema podacima Službe za statistiku ruska ekonomija je u 2011. godini ostvarila rast od 4,3 odsto, s tim što je u prvom kvartalu rast BDP bio na nivou četiri odsto, u drugom 3,4 procenta, u trećem pet a u četvrtom 4,8 procenta, podseća agencija RIA Novosti.

Ministarstvo za ekonomiju, očekujući skromniju dinamiku u ovoj godini, početkom aprila je snizilo zvanicnu prognozu rasta BDP na 3,4 sa 3,7 procenta.

Prema podacima tog ministarstva, dok je na godišnjem nivou u martu ove godine zabeležen ekonomski rast od 3,2 odsto, na mesečnom nivou u odnosu na februar, BDP prečišćen od sezonskih i kalendarskih faktora je smanjen za 0,6 procenta.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *