Presušuju ulaganja EU u Kinu

Dodajte komentar

Direktne strane investicije (FDI) u Kini u aprilu su pale šesti mesec zaredom, usled slabijeg upliva novca iz krizom pogođene Evrope, pokazuju zvanični podaci.

Investicije iz inostranstva su smanjene za 0,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 8,4 milijarde dolara, navedeno je u saopštenju ministarstva trgovine, a prenosi agencija AFP.

Portparol tog ministarstva Šen Danjang je za takav pad okrivio ekonomske poteškoće u Evropi, koja je ključni trgovinski partner Kine, kao i rastuće troškove u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Kontinuirani negativan rast direktnih stranih investicija u Kini ima veze sa domaćim i inostranim faktorima. Globalno gledano, ukupan rast svetske ekonomije je slab, što u velikoj meri utiče na globalne direktne investicije,” rekao je on.

U prva četiri meseca ove godine, FDI su dostigle 37,9 milijardi dolara, što je pad od 2,4 odsto u odnosu na isti period lane.

Investicije iz Evropske unije su u prva četiri meseca, na godišnjem nivou, smanjene za 27,9 odsto, na 1,9 milijardi dolara.

Poslednji podaci, međutim, pokazuju da su u tom periodu porasle investicije iz Sjedinjenih Američkih Država za 1,9 odsto, na 1,05 milijardi dolara.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *