Nafta najjeftinija u posljednjih šest mjeseci

Dodajte komentar

Cijene nafte pale su danas u Aziji na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci, ispod 93 dolara za barel, pod uticajem rasta zaliha ovog energenta u SAD.

Cijena barela za isporuke u junu opala je u Singapuru za 1,22 dolara, na 92,76 dolara, što je najmanje od novembra. Juče se u Njujorku barel prodavao za 93,98 dolara, poslije pojeftinjenja za 80 centi.

Na berzi u Londonu, barel nafte juče je koštao 110,31 dolara, poslije pojeftinjenja za 1,14 dolara.

Američki institut za naftu saopštio je kasno sinoć da su zalihe sirove nafte u SAD povećane za 6,6 miliona barela u posljednjih sedam dana, dok su analitičari očekivali rast za 1,5 miliona barela, prenio je AP.

Zalihe benzina umanjene su za 2,6 miliona barela prošle sedmice, a količina naftnih prerađevina umanjena je za 1,6 miliona barela.

Nafta je od početka mjeseca pojeftinila za više od 12 odsto, pošto investitori brinu zbog slabog ekonomskog rasta širom svijeta i usporenja koje će ove godine biti veće nego što se ranije očekivalo.

Zalihe nafte u SAD trenutno su najveće u posljednje 22 godine, u vrijeme manje potražnje i rasta proizvodnje ovog energenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *