“Moody's” snižava rejtinge 21 španske banke

Dodajte komentar

Američka agencija za ocjenu kreditnih rejtinga “Mudis investors servis” priprema se da za nedjelju dana “znatno” snizi rejtinge 21 španske banke, poslije kresanja rejtinga 26 italijanskih banaka, objavio je danas španski dnevnik “Ekspansion”.

“Izvori u španskom finansijskom sektoru su uvjereni da će ta agencija da u značajnoj mjeri snizi rejtinge brojnih institucija”, ukazao je taj list i dodao da bi saopštenje o sniženju rejtinga 21 banke moglo uslijediti za nedjelju dana, prenijela je agencija AFP.

Ta mjera bi nanijela novi udarac oslabljenim španskim bankama koje već imaju teškoće da pozajmljuju od drugih banaka, s obzirom da su mnoge od njih u velikoj mjeri izložene sektoru nekretnina koji je u potonuću još od 2008.

Španske banke su u aprilu pozajmile rekordnih 263,5 milijardi evra (339 milijardi dolara) od Evropske centralne banke koja je posljednje utočište za komercijalne banke evrozone.

“Mudis” je u ponedjeljak skresao kreditne rejtinge 26 italijanskih banaka za do četiri stepena usljed slabosti, uzrokovanih slabom italijanskom ekonomijom koja je u recesiji i vladinim strogim mjerama štednje, kao daljim teškoćama u 17-očlanoj evrozoni.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *