Lagard: Kontrolisan izlazak Grčke

Dodajte komentar

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocenila je da je moguće da će Grčka napustiti evrozonu na kontrolisani način. “Ukoliko obećanja o smanjenju budžetskog deficita koje je Grčka dala ne budu ispunjena, postoje odgovarajuća rešenja za to, što uključuje dodatno finansiranje i vreme ili mehanizam za izlazak, što u ovom slučaju mora da bude kontrolisani izlazak”, rekla je Lagardova.

“Izlazak bi bio ekstremno skup i nosio bi mnogobrojne rizike, ali je on takođe jedna od opcija koje moramo tehnički da razmotrimo”, rekla je čelnica MMF-a.

Istovremeno su u Grčkoj politički lideri objavili da je zemlja pred novim izborima zbog toga što oni u utorak nisu uspeli da se dogovore oko osnivanja koalicione vlade.

Analitičari ističu da je verovatno da će na novim izborima većinu mesta u parlamentu dobiti stranke koje su protiv mera štednje i koje bi mogle da izvedu Grčku iz zone evra, prenela je agencija AFP.

“Grci su primenili važne reforme i žrtvovali se. Bila bi prava šteta za narod da se sve to sada odbaci zbog dubokih političkih neslaganja. Nadam se da će se iznaći kompromis koji će omogućiti napredak u okviru programa, pri čemu će detalji tog programa moći da se preispitaju, ali ne i njegove osnove”, dodala je Lagardova.

 

izvor: b92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *