Kreditne kartice: izvrsna stvar ili totalna katastrofa

Dodajte komentar

Kreditne kartice mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, zavisno od toga kako ih vlasnik upotrebljava. Iako vjerovatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih ‘sedam smrtnih grijeha’, finansijska situacija u kojoj ćete se naći biće svakako bolna.

Trošenje do maksimuma

Samo zato što vam je kartična kuća dala limit od 6.000 dolara, to ne znači da morate i otići u toliki minus. Oni koji ne budu kadri plaćati mesečne otplate verovatno će završiti u dugu.

Ne provjeravate kreditni status

Mislite da ste izvanredno kreditno sposobni, a ako se potkrade greška u statusu, a to je moguće, lako se može dogoditi da vam se smanji kreditna sposobnost, piše internet stranica MSN Money i preporučuje da ga proverite barem jednom godišnje ili uoči dizanja nekog velikog kredita, da vas ništa ne bi iznenadilo.

Nude vam se, a vi ne birate

Pogodnosti koje se nude s novom karticom sigurno su privlačne, ali to ne znači da morate uzeti baš svaku. I previše kartica može vam ugroziti kreditnu sposobnost. Zato svojem ličnom kartičnom arsenalu dodajte jednu godišnje i zaustavite se na tri ili četiri koje možete redovno otplaćivati.

Podizanje gotovine

Katkad se čini da je sjajno to što možete dignuti gotovinu kreditnom karticom, ali kamate su znatne. Zato je najbolje služiti se kreditnom karticom samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad ‘legne’.

Baš želite zlatnu karticu kakvu ima vaš prijatelj

Vaš prijatelj svetski putnik možda stalno plaća karticom koja mu nudi otmene aerodromske VIP salone i besplatne milje, ali nemojte uzeti baš tu karticu zbog ljubomore. Radije se upitajte kakva je kartica prikladnija za vaš životni stil i možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu i na kojoj će vaše ime mnogo bolje izgledati.

Zbog gnijeva odjednom ukidate sve kartice

Oni koji su se opekli na ‘plastiku’ možda će pasti u iskušenje da ukinu sve kartice iz novčanika i zatvore sve račune, ali gnev je ipak bolje obuzdati. I zatvaranje računa negativno utiče na vašu kreditnu sposobnost, naročito ako je ona kartica koju ipak kanite zadržati zadužena blizu maksimuma.

Ne provjeravate mjesečne izdatke

Lako je ugovoriti trajni nalog i zaboraviti na kreditnu karticu, posebno ako je prečesto ne upotrebljavate. Ali loše je prestati proveravati mesečne izdatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili. Osim toga, moguće su i razne prevare, pa i krađa identiteta.

Economy.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *