Indija manje uvozi naftu iz Irana

Dodajte komentar

Indija će za 11 odsto smanjiti kupovinu iranske nafte za tekuću budžetsku godinu, nakon što je Vašington pozvao Nju Delhi da smanji uvoz iz ove zemlje.

Indijske rafinerije su planirale da u ovoj budžetskoj godini, koja je počela 1. aprila umesto prošlogodišnjih 17,44 miliona tona kupi 15,5 miliona tona iranske sirove nafte, saopštio je u parlamentu državni sekretar za naftu.

Ova najava dolazi u vreme dok se Amerikanac Karlos Paskval, zadužen za pitanje iranske nafte, trenutno nalazi u poseti Indiji.

Indijski zvaničnici su prethodno najavljivali da će smanjiti kupovinu od 15 do 20 odsto.

Prošle sedmice američki državni sekretar Hilari Klinton zatražila je od Indije da smanji uvoz nafte iz Irana.

SAD se spremaju da uvedu od 28. juna sankcije finansijskim institucijama svim državama koje nastave da kupuju iransku naftu.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran pokušava da proizvede nuklearno oružje, što Teheran demantuje i tvrdi da svoj nuklearni program isključivo koristi u civilne svrhe.

Američka ambasada u Nju Delhiju nije komentarisala da li je najava smanjenja uvoza od 11 odsto dovoljna da Indija izbegne sankcije SAD.

Međutim, indijski ministar inostranih poslova S. M. Krišna smatra da iranski problem neće biti motiv za pogoršanje odnosa dveju država.

izvor: b92

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *