BoE snizila prognoze rasta privrede za 2012. i 2013.

Dodajte komentar

Centralna banka Engleske (BoE) je danas snizila svoje prognoze rasta britanske privrede i upozorila da je dužnička kriza u evrozoni najveća prijetnja po oporavak domaće ekonomije, čak i u slučaju njenog uspješnog rješenja.

Predviđanja su da će bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije porasti za nešto ispod jedan odsto u ovoj godini, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu rasta centralne banke od nešto iznad jedan odsto, navedeno je u njenom kvartalnom izvještaju, a prenosi agencija AFP.

Centralna banka Engleske je, takođe, snizila svoje projekcije rasta za 2013. na dva odsto, što predstavlja značajno snižavanje u odnosu na februarska predviđanja od tri odsto.

U međuvremenu se predviđa da će do sredine 2013. godišnja stopa inflacije ostati iznad cilja centralne banke od nešto ispod dva odsto.

“Prognoze za britansku privredu su i dalje neubičajeno neizvjesne,” navodi BoE.

Najnoviji podaci ukazuju da je britanska ekonomija u prvom tromjesečju potonula za 0,2 odsto, poslije usporavanja od 0,3 odsto iz posljednjeg kvartala 2011, čime je Britanija ponovo skliznula u recesiju, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala sa negativnim privrednim rastom.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *