Akcije u padu zbog neuspjeha pregovora u Grčkoj

Dodajte komentar

Evropske akcije potonule su sinoć, na zaključenju glavnih berzi, a evro je oštro pao, poslije vijesti da Grčku u junu očekuju novi izbori, budući da je posljednji pokušaj formiranja vlade propao, u vrijeme kada je Fransoa Oland proglašen za novog predsjednika Francuske.

Uoči Olandove prve zvanične posjete Njemačkoj, jučerašnji podaci su pokazali da je ta najveća evropska privreda izbjegla recesiju u prvom kvartalu, dok je u Francuskoj istovremeno zabilježen nulti privredni rast.

Sedamnaestočlana evrozona je takođe evidentirala nulti rast u prva tri mjeseca 2012, dok su brojni analitičari prognozirali početak recesije.

Britanski indeks akcija FTSE 100 pao je sinoć za 0,51 odsto na 5.437,62 poena, a frankfurtski DAKS za 0,79 odsto na 6.401,06 poena. Indeks pariske berze CAC 40 skliznuo je za 0,61 odsto na 3.039,27 poena.

Indeks berze u Milanu FTSE Mib potonuo je za 2,56 odsto na 13.311 poen, nakon vijesti da je bonitetna agencija “Mudis” snizila kreditni rejting 26 italijanskih banaka, zbog strahova oko njihove izloženosti dužničkoj krizi.

Madridski indeks IBEKS 35 pao je za 1,6 odsto na 6.700,70 poena, budući da je španski posrnuli bankarski sektor i dalje pod velikim pritiskom.

Na valutnom tržištu, jedinstvena evropska valuta je pala na 1,2771 dolara, što je njen najniži nivo od 18. januara.

“Investitori procijenjuju cijenu izlaska Grčke iz monetarne unije, uz rizik da bi on mogao da bude nekontrolisan”, izjavio je analitičar kompanije “VTB kapital” Nil Mekinon, dodajući da, “pored toga, problemi sa kojima se suočavaju banke u evrozoni, pogotovo u Španiji, predstavljaju razlog za brigu”.

“Dodajte tome promijenjivo političko okruženje u Evropi i dobićete veoma nepovoljnu i neizvjesnu situaciju”, naveo je Mekinon.

“Uprkos tome što je rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda nadmašio očekivanja, tamni oblaci i dalje se nadvijaju nad evrozonom”, ocijenio je analitičar brokerske kuće “Interaktiv investor” Majk Mekaden.

“Uz dugotrajnu dužničku sagu u Grčkoj, koja podstiče strahovanja o širenju zaraze kroz evrozonu, u vrijeme sve većeg protivljenja mjerama štednje, Merkelova i Oland imaju oko 24 časa da najave plan koji bi tržištima ulio nadu”, dodao je on.

Azijske berze su juče uglavnom bilježile pad, dok su akcije na Volstritu porasle, budući da su najnoviji podaci pokazali da je američka inflacija u aprilu uglavnom bila pod kontrolom, dok su cijene energenata snižene po prvi put ove godine.

Industrijski indeks Dau Džons porastao je sinoć za 0,35 odsto, dok je indeks američkih akcija S&P 500 skočio za 0,46 odsto. Tehnološki indeks Nasdak napredovao je za 0,75 odsto, uoči izlaska “Fejsbuka” na berzu.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *