Slovenačke banke lani povećale gubitke

Slovenačke banke u 2011. godini su, prema nerevidiranim podacima, ukupno zabilježile 436 miliona eura gubitka, prema izvještaju o finansijskoj stabilnosti koji je centralna banka prihvatila u ponedjeljak, a njegove konstatacije u utorak prenose mediji.

Slovenački bankarski sektor kao cjelina tako je već drugu godinu za redom poslovao s gubitkom nakon 2010., u kojoj je gubitak iznosio 96,4 miliona eura.

Slovenačka centralna banka u analizi iz izvještaja navodi da će ponovna uspostava stabilnog finansijskog sektora u Sloveniji biti dugotrajan proces koji će zahtijevati restrukturiranje banaka i preduzeća. Uz to, izvještaj konstatuje da samo politika otpisa i rezervacija zbog slabih kredita, koji su dosegli 3,3 milijarde eura početkom ove godine, ne može biti dovoljna za uspostavu novog kreditnog ciklusa te da su potrebni dokapitalizacija najvećih banaka i promjene u strukturi finansiranja preduzeća.

Važan uticaj na stabilizaciju bankarskog sektora u Sloveniji može imati smirivanje evropske dužničke krize, ali je u tome ipak ključna aktivna uloga nosilaca ekonomskih politika u samoj Sloveniji, prenijelo je ljubljansko “Delo” od utorka.

List navodi da bi Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM), kao najveće banke u većinskom vlasništvu države, morale biti dokapitalizovane, pri čemu je načelno stajalište sadašnje vlade da se to neće raditi javnim sredstvima i da državni udjel u bankama treba smanjiti na 25 posto dionica.

banka.hr

Check Also

Da li će Srbija prodajom Komercijalne banke izgubiti finansijski suverenitet?

Komercijalna banka još nije prodata, ali se procedura privodi kraju, budući da je strateški partner …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *