Propast eura imala bi efekte rata

Dodajte komentar

Opcija izlaska Grčke iz evrozone sve je manje dramatična, iako će to biti jako teško za Grke, a i priličan udarac za evrozonu.

Ugledni španski makroekonomista Visente Havier Fernandez Rodrigez kaže da se boji “elementa zaraze i snaga disolucije i razaranja evra koji mogu da nastanu”.

“Izlazak Grčke iz evrozone ne smanjuje mogućnost kraha eura. Naprotiv, povećava ga”, upozorava on.

Fernandez Rodrigez navodi da je “evro rođen sa određenim iskonskim grehom, a to je određeni manjak finansijske arhitekture. Nedostaje jedinstvena evropska fiskalna politika i budžet koji će biti solidaran sa siromašnijim zemljama, ili onima kojima ide loše, ili onima koje pogađaju prirodne katastrofe”.

“Da se razumemo, propast evra može imati efekt kakav imaju ratovi, mislim pritom na siromaštvo i na ogromne finansijske štete. Osim toga, nastali bi mnogi konflikti. Jer kada stvari idu loše, zemlje se međusobno svađaju”, kaže on.

Dodaje i da je problem u tome što smo još u procesu prihvatanja Evropske unije kao centralizovane institucije jer postoji deo javnog mnijenja koji to teže prihvata.

On navodi i da je ipak optimista i dodaje da će uspeh evra zavisiti od jasnog budžeta i ozbiljne fiskalne politike, kao i da “bez radikalnog odustajanja od monetarnog suvereniteta nema jake i uspešne EU”.

Fernandez Rodrigez kritikuje i nemačku politiku stroge štednje i navodi da je to začarani krug koji ne vodi nikuda.

“Mislim da Nemačka mora da prihvati veći indeks inflacije i poveća trošenje”, kaže on i dodaje da bi Evropa “da je prema nemačkom modelu, čitav život rasla na samo jedan posto godišnje”

 

izvor:b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *