Potpisan Protokol o međunarodnom drumskom prevozu

Dodajte komentar

U interesu prevoznika iz Crne Gore i Kosova koji pružaju usluge putničkog prevoza, postignut je dogovor da se prilikom obavljanja linijskog prevoza putnika u potpunosti ispoštuje načelo reciprociteta, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Na taj nači crnogorski prevoznici  biće ravnopravni partneri jer će na svakoj međunarodnoj liniji između Crne Gore i Kosova prevoz obavljati u jednakom odnosu crnogorski i kosovski prevoznik.
U Podgorici je održan sastanak Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta između delegacija Crne Gore i Republike Kosovo i potpisan Protokol o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta između Crne Gore i Republike Kosovo.

Delegacije su se usaglasile da je neophodno intenzivirati rad nadležnih inspekcijskih službi i sankcionisati nelegalan prevoz putnika i tereta te je dogovoren zajednički rad inspekcija za drumski saobraćaj dviju država.

Vezano za prevoz tereta kosovska delegacija je najavila mogućnost uvođenja dozvola za prevoz tereta za/iz trećih država, o čemu će se u narednom periodu voditi intezivni pregovori.

“Naime, stav crnogorske delegacije je da svako novo ograničenje predstavlja administrativne barijere za prevoznike i samim tim im otežava poslovanje i čini manje konkurentnim prema drugim prevoznicima, te iz tih razloga crnogorska strana  nije bila u mogućnosti prihvatiti prijedlog za uvođenje dozvola za prevoza tereta za/iz trećih država”, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja.

Crnogorska strana je iznijela aktuelni problem naplate graničnog osiguranja od autoodgovornosti, koju je kosovska strana uvela prema vozilima registrovanim u Crnoj Gori, a koje je značajno više od graničnog osiguranja od autoodgovornosti koje se naplaćuje vozilima registrovanim na Kosovu.

Iako ova problematika nije u nadležnosti ministarstava saobraćaja Crne Gore i Republike Kosovo,  konstatovano je da se već vode intenzivni bilateralni razgovori između nadležnih ministarstava finansija i ministarstava spoljnjih poslova, koji bi u najskorije vrijeme trebali rezultirati rješavanju problema u obostranom interesu.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *