Moody’s snizio kreditni rejting 26 italijanskih banaka

Bonitetna agencija Moody’s započela je dugoočekivano smanjivanje rejtinga evropskih i globalnih banaka snizivši kreditne rejtinge 26 italijanskih zajmodavaca, uključujući UniCredit i Intesa Sanpaolo, izvijestio je u ponedjeljak poslovni dnevnik The Wall Street Journal.

Od 26 italijanskih banaka, kod 10 je ocjena za dugoročni dug i depozite snižena za jedan stupanj, kod osam za dva stupnja, kod šest za tri stupnja i kod dvije za četiri stupnja.

Pored toga je Moody’s snizio kratkoročne bonitetne ocjene za 21 banku, i to za jedan do dva stupnja.

Sniženje rejtinga, koji je obrazloženo ranjivošću na rastući broj prekida otplate kredita i potencijalne probleme s finansiranjem, očekivalo se, no ono bi ipak moglo pogoršati bankarsku krizu u Evropi poskupljujući finansiranje banaka na tržištima kapiitala.

“Rejtinzi za italijanske banke sada su među najnižima u razvijenim evropskim zemljama, što je odraz podložnosti tih banaka nepovoljnom radnim okruženjima u Iitaliji i Evropi”, navodi Moody’s u saopštenju.

Taj je potez uslijedio nakon što je agencija u februaru počela preispitivati rejtinge 114 finansijskih institucija u 16 evropskih zemalja zbog mogućeg sniženja, s naglaskom na osjetljivost banaka na dužničku krizu eurozone.

Očekuje se da će Moody’s nakon italijanskih, sniziti i rejting španskih banaka.

Do kraja juna, više od 100 evropskih banaka, kao i divovi s Wall Streeta kao što su Bank of America i Citigroup, vjerovatno će imati niži rejting za barem jedan nivo.

Sniženje rejtinga, na kojem se radi od februara, podstaklo je žestoku kampanju lobiranja u kojoj banke nastoje uvjeriti Moody’s da su njihove finansije dovoljno jake da opravdaju svoje trenutne ocjene.

No, nedavna eskalacija krize u eurozoni, uključujući očitu zavisnost mnogih evropskih banaka o kreditima Evropske centralne banke, ugrozila je argumente bankarske industrije, ocjenjuje Journal.

banka.hr

Check Also

Gugl ulaže skoro milijardu dolara u ekonomski oporavak Italije

Gugl će u narednih pet godina uložiti više od 900 miliona dolara kako bi pomogao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *