Katnić: Brisel pohvalio crnogorski Pretpristupni ekonomski program

Dodajte komentar

Crnogorski Pretpristupni ekonomski program za 2011-2014. usklađen je sa potrebom za jačanjem makroekonomske stabilnosti i daljim sprovođenjem reformi, ocijenjeno je u ministarskom dijalogu ministara ekonomije i finansija država članica i kandidata Evropske unije (EU) u Briselu.

Ministar finansija  Milorad Katnić učestvovao je danas u ministarskom dijalogu između ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije i država kandidata, koji se održao u Briselu.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke, konstatovan je napredak država kandidata u procesu stabilizacije i sprovođenja ekonomskih reformi.

Ministar Katnić upoznao je ministre iz država članica i kolege iz regiona sa ključnim makroekonomskim i fiskalnim pokazateljima i strukturnim reformama koje se sprovode u našoj zemlji.

U zaključcima je konstatovano da je ekonomski rast od oko 2,5 odsto ostvaren u 2011. godini uzrokovan, uglavnom, povećanjem izvoza i privatne potrošnje, kao i prihodima od  turizma. Pozitivno je i što je inflantorna stopa zadržana na umjerenom novou, od 3 odsto u prosjeku, a nivo zaposlenosti u 2011. godini povećan za 1 odsto. U Briselu su posebno pohvalili smanjenje javne potrošnje u 2011. u odnosu na 2010. godinu za 3 procentna poena.

Ministar Katnić predstavio je Pretpristupni ekonomski program za Crnu Goru za 2011 – 2014, za koji su ministri Evropske unije ocijenjenili da je u skladu sa pristupnim prioritetima, odnosno potrebom za jačanjem makroekonomske stabilnosti i daljim sprovođenjem reformi. Prepoznato je i pohvaljeno nastojanje Crne Gore da se osnaži fiskalna i finansijska stabilnost, kao preduslov za dugoročni ekonomski rast i povećanje stope zaposlenosti.

Jedan od zaključaka dijaloga, koji su vodili ministri Evropske unije i zemalja kandidata za članstvo u njoj, je i da je za oslobođenje potencijala ekonomskog rasta neophodno poboljšati energetsku i saobraćajnu infrastrukturu u Crnoj Gori, te restrukturirati metalnu industriju i nastaviti privatizaciju u cilju unapređenja industrijske diversifikacije.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *