Istočna Evropa u recesiji

Dodajte komentar

Ekonomija Češke oslabila je treći kvartal zaredom, Rumunija se vratila u recesiju, a Mađarska privreda takođe je u opadanju, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Podaci iz ove tri zemlje su lošiji od onih koje su očekivali ekonomisti. Komentatori smatraju da će se sada zaoštriti debata o tome da li centralne banke ovih zemalja treba da smanje osnovnu kamatnu stopu.

Oni su upozorili da podaci sugerišu na mogućnost pada proizvodnje širom regiona i na početku drugog kvartala.

“Situacija je sumorna. Najgore je što je ekonomija opala širom regiona i prije najnovije eskalacije krize. Očekujem da će drugi kvartal biti još gori”, rekao je Nil Šering, ekonomista za tržišta u razvoju iz londonske kompanije “Kapital ekonomiks”.

Rumunska ekonomija oslabila je za 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, pod uticajem ledenog zimskog talasa i snježnih oluja koje su otežale proizvodnju u januaru i umanjile izvoz rumunskih proizvoda.

Češka privreda oslabila je za čitav procenat u vrijeme kada se Vlada trudi da smanji fiskalni deficit na tri odsto društvenog proizvoda, što je limit određen pravilima u EU.

Ovo je treći uzastopni kvartal sa negativnim ekonomskim rastom, a centralna banka procijenila je da bi recesija mogla da potraje još dva kvartala.

Mađarska privreda oslabila je za 1,3 odsto u vrijeme kada Vlada pokušava da obnovi pregovore sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o novom paketu pomoći.

Ekonomija ove zemlje je stagnirala u periodu od oktobra do decembra, pa nije ispunjen tehnički uslov za recesiju, koja se definiše kao negativan privredni rast u dva uzastopna tromjesečja.

Bugarska, koja je zimus, takođe, bila zahvaćena snažnim ledenim talasom, stagnirala je u prethodnom kvartalu, pa je njen privredni rast na godišnjem nivou oslabio na 0,5 odsto.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *