Indeksi u minusu na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija osjetno pale jer su u Evropi protivnici mjera štednje sve glasniji i uticajniji, a ulagače su na oprez natjerale i naznake znatnijeg usporavanja rasta kineske ekonomije nego što se mislilo.

Dow Jones indeks oslabio je 125 bodova, ili 0,98 odsto, na 12.695 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,11 odsto, na 1.338 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 odsto, na 2.902 boda.

Konsultacije o formiranju nestranačke, tehnokratske vlade u Grčkoj nisu juče urodile plodom, pa je ta članica evrozone korak bliže novim parlamentarnim izborima. A na njima bi, kako pokazuju ankete, protivnici mjera štednje mogli dobiti više glasova nego na izborima prošle nedjelje.
Protesti protiv mjera štednje sve su češći na ulicama glavnih evropskih gradova, a na nizu izbora posljednjih mjeseci najviše su napredovale političke stranke koje zagovaraju i druge, a ne samo mjere štednje.
Tako su u nedjelju Hršćanski demokrati (CDU) Angele Merkel pretrpjeli težak poraz na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, saveznoj državi s najviše stanovnika, a taj bi rezultat mogao osokoliti lijevu opoziciju koja će još snažnije kritikovati evropsku politiku štednje.
Zbog svega toga ulagači se plaše da će otupiti oštrica u borbi protiv dužničke krize, koja se dodatno produbljuje zbog sve snažnijih recesijskih prijetnji ekonomiji evrozone.
Zabrinjava i usporavanje rasta kineske ekonomije, na što ukazuju svi posljednji makroekonomski podaci. Kineska centralna banka najavila je ublažavanje monetarne politike. To obično podstiče rast tržišta kapitala, no u ovim uslovima potez kineskih vlasti izazvao je špekulacije da se rast druge po veličini svjetske ekonomije usporava naglije nego što se očekivalo.
Slabljenje najvećih svjetskih privreda moglo bi izazvati pad potražnje za naftom, pa je juče terminska cijena ‘crnog zlata’ na berzi u Njujorku zaronila, po prvi put nakon tri i po mjeseca, ispod 95 dolara po barelu, prenose agencije.
Zbog toga su oštro pale cijene naftnih kompanija. Akcija Exxon Mobila pojeftinila je 1,2 odsto.
Pod najvećim su, pak, pritiskom juče bile akcije banaka. KBW indeks tog sektora potonuo je 2,6 odsto, pri čemu je najviše, više od 3 odsto, pala cijena akcije JPMorgan Chasea.
Golemi gubitak te banke u trgovanju derivatima ponovo je podstakao raspravu o strožoj regulaciji finansijskog sistema, što će, smatraju analitičari, još neko vrijeme pritiskati akcije banaka.
I na evropskim su berzama cijene akcija juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,97 odsto, na 5.465 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,94 odsto, na 6.451 bod, a pariški CAC 2,29 odsto, na 3.057 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *