Dobit Societe Generale banke pala za petinu

Dodajte komentar

Vlasnik Podgoričke banke Sosiete ženeral ostvario je 732 miliona eura neto dobiti u prvom kvartalu, 20 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period zbog prodaje imovine i ostalih jednokratnih troškova proizišlih iz nastojanja da poboljša stanje u bilansu.

Prihodi su se smanjili 4,7 odsto, na 6,3 milijarde eura.

Poput ostalih evropskih banaka, drugi po veličini francuski zajmodavac reže troškove, dug i radna mjesta u ključnom odsjeku za investiciono bankarstvo, kako bi udovoljio strožijim globalnim propisima i uspješnije odolijevao uticaju dužničke krize u eurozoni.

Poboljšanje kapitalne pozicije i pad zarade u poslovanju sa građanima u Francuskoj neutralisali su snažan rast prihoda od trgovanja obveznicama, valutama i robama.

Kako bi smanjila zaduženost, banka je u prvom tromjesečju prodala potraživanja po kreditima u iznosu od 6,4 milijarde eura, što joj je pomoglo da podigne stopu adekvatnosti kapitala na 9,4 odsto. Iako je fokus na kapital najteže pogodio rezultate u investicionom bankarstvu, Sosiete ženeral je počeo da osjeća teškoće i u poslovanju sa građanima u Francuskoj, tako da je prvi put od 2010. zabilježio pad dobiti u odnosu na prethodnu godinu u uslovima rasta nezaposlenosti i slabljenja ekonomije.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *