AMD predstavio procesor “triniti”

Kompanija AMD predstavila je kompjuterski procesor “triniti”, koji po jednom potrošenom vatu ima dvostruko veći učinak u poređenju sa dosadašnjim procesorima.

Poput proizvoda najvećeg konkurenta “Intela”, novi procesor ima četiri jezgra i jednu jedinicu za grafičke proračune, što, kako tvrdi AMD, omogućava superiorno iskustvo u igranju kompjuterskih igrica, prenio je Bi-Bi-Si.

Prvi kompjuteri sa novim čipom stižu na tržište u junu. Fokusiranjem na manju potrošnju energije, AMD želi da ponudi tanje laptop kompjutere i kompaktnije desktop modele.

“Triniti” može biti podešen da radi na samo 17 vati, što je upola manje od mogućeg minimuma za dosadašnji procesor “lano”.

Ova inovacija trebalo bi da omogući duži rad laptop kompjutera na baterije. AMD navodi da sistem sada može da radi do 12 časova na baterije, ali to će moći da se potvrdi tek kada računari sa novim procesorom stignu na tržište.

AMD je pri izradi novog procesora primijenio tehnologiju recikliranja dijela energije koju procesor troši tokom računskih operacija. Kompanija tvrdi da je ovaj procesor superiorniji od uporedivih “Intelovih” proizvoda.

capital.ba

Check Also

Indija drugo najveće tržište pametnih telefona iza Kine

Prema istraživanju Counterpoint Research čini se kako je Indija trenutno drugo najveće tržište pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *