Trgovanje besplatnim akcijama Telekoma Srbija tek u septembru

Dodajte komentar

Građani Srbije će besplatne akcije Telekoma Srbija moći da unovče najranije u septembru, kada će se operater listirati na Beogradskoj berzi, saznaje “Blic”. Tek u septembru građani Srbije  će moći da prodaju svoj paket akcija koji vrijedi oko 70 evra.

Sagovornici “Blica” tvrde da nema tehničkih prepreka da Telekom Srbija izađe na berzu.

Kada preda zahtjev Beogradskoj berzi, za 15 dana već može da se nađe na tržištu. Odlaganje je, kako kažu, stvar odluke operatera.

– Vjerovatno je ideja da se ljeto iskoristi kako bi se institucionalni investitori upoznali s kompanijom. Tada će menadžment Telekoma vjerovatno održati seriju sastanaka, što bi kasnije trebalo da poveća interesovanje za akcije – ocijena je Vladana Rankova iz Vajs brokera.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ne isključuje mogućnost da Vlada u septembru raspiše tender za svoj udio u Telekomu, pa da odlaže trgovanje besplatnim akcijama jer sada ne želi da testira cijenu.

– Moguće je da se kompanija boji da bi mnogi iz neznanja ili nestrpljenja prodavali akcije po nižoj cijeni od realne. Građani i bivši zaposleni će dobiti preko 20 odsto akcija, a to nije malo. Na osnovu te prodaje investitori bi imali informaciju koliko vrijedi akcija, a to ne bi bilo realno. U tom slučaju bi pregovaračka pozicija Vlade bila mnogo lošija – iznosi Savić svoja razmišljanja.

“Blic” je pitao brokere i da li je moguće i da je trgovina akcijama odložena zbog izbora, jer se očekuje da će kasnije vrijednost biti veća. Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza investa, kaže da bi to bio pogrešan korak.

– Prvo, niko ne garantuje da će kasnije tržišni uslovi za kompaniju biti bolji jer možda budu i lošiji. Drugo, izlaskom na berzu Telekom ne namjerava da prikupi kapital jer bi u tom slučaju tajming bio više nego značajan. Ovako, najvažnije je da se akcionarima omogući da raspolažu svojim akcijama, a potencijalnim investitorima da te akcije kupe – zaključak je Gujaničića.

Akcija vrijedna 2,27 evra

Bivši zaposleni dobijaju 6,94 odsto besplatnih akcija, odnosno akcije vrijednosti 200 evra po godini staža. Pored radnika Telekoma, 15 odsto akcija tog telekomunikacionog preduzeća dobiće oko 4,8 miliona građana Srbije. Svaki građanin će dobiti po 31 akciju čija je početna cijena 2,27 evra po jednoj akciji.

Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *